• English
  • Ελληνικά

Like Us on FacebookFollow Us on TwitterFind us on Google+Link with us on LinkedInWatch us on YouTubeWatch us on VimeoFind us on Instagram

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής - ΕλλΕΕΔΑΑ

Χωρίς εκπαιδευμένα στελέχη ο αθλητισμός θα ζει με «ενέσεις»

admin 0
Χωρίς εκπαιδευμένα στελέχη ο αθλητισμός θα ζει με «ενέσεις»

Είναι κοινή η άποψη ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό παράγει πολλά οφέλη για τον πολίτη, το κράτος και τη διεθνή κοινότητα.

Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε ειδική έκθεσή του για τον αθλητισμό, εξηγεί πως στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι για κάθε ένα δολάριο που επενδύουν στον αθλητισμό εξοικονομούν 3 δολάρια από το «λογαριασμό» που πληρώνουν για έξοδα που σχετίζονται με την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Εφόσον, λοιπόν, ο αθλητισμός είναι σημαντικός πρέπει και τα στελέχη που τον διοικούν, από τη βάση ως την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, να έχουν την κατάλληλη κατάρτιση για να μπορούν να είναι αποδοτικά στο έργο τους. Τη λογική αυτή συμμερίζονται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Ολυμπιακός Χάρτης, 2013), η UNESCO (Διεθνής Χάρτης για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό 1978) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (Ευρωπαϊκός Χάρτης για τον Αθλητισμό, 2001), οι οποίοι υπαγορεύουν τη δημιουργία εκπαιδευτικών διαδικασιών για αθλητικά διοικητικά στελέχη.

Εδώ και μερικά χρόνια η UEFA έχει δημιουργήσει μία αξιόλογη μελέτη για το θέμα της εκπαίδευσης, η οποία, όμως, αφορά στους προπονητές. Έχει κατατάξει τις γνώσεις που πρέπει να έχουν σε τρία επίπεδα (UEFAB, UEFAA και UEFAPro, ανάλογα με το επίπεδο της ομάδας που επιθυμούν να προπονήσουν) και, σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία κάθε χώρας, λειτουργεί σχετικές σχολές. Καμία ομάδα, οποιουδήποτε επιπέδου, σε οποιαδήποτε χώρα που περιλαμβάνεται στη δικαιοδοσία της δεν επιτρέπεται να προσλάβει προπονητή, ο οποίος δεν έχει πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης των μαθημάτων αυτών. Η σκέψη που λογικά ακολουθεί είναι ότι και τα διοικητικά στελέχη παράγουν επίσης σημαντικό έργο (ίσως και σημαντικότερο, αφού αυτά προσλαμβάνουν και απολύουν τους προπονητές), οπότε πρέπει να δημιουργηθεί και γι’ αυτά μία εκπαιδευτική διαδικασία και να μην επιτρέπεται σε κανέναν να ασχοληθεί με τα διοικητικά θέματα των αθλητικών φορέων μιας χώρας παρά μόνον αν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Αυτή είναι μία αυτονόητη αναγκαιότητα η οποία όμως έχει παραλειφτεί από τον σχεδιασμό που κάνουν οι  πολιτικοί υπεύθυνοι στον αθλητισμό της Ελλάδας. Έτσι έχουμε την οξύμωρη αντίθεση οι διοικητικές αποφάσεις να παίρνονται από εμπειρικά εκπαιδευμένα ή ακόμη και ανεκπαίδευτα στελέχη, οι οποίες κρίνουν άμεσα ή έμμεσα το μέλλον επιστημονικά καταρτισμένων επαγγελματιών και κατ’ επέκταση ομάδων.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και στον κρατικό φορέα του αθλητισμού που είναι η Γ.Γ.Α ή τις Ομοσπονδίες. Σε μία εποχή όπου η επιστήμη του αθλητισμού σε επίπεδο management έχει κάνει άλματα προόδου, αποτελεί παραφροσύνη να κρατούν την τύχη του αθλητισμού στελέχη του κομματικού σωλήνα ή παραδοσιακοί παράγοντες που στερούνται την υποδομή στη γνώση.

Θα είχε αξία κάποια στιγμή να γίνει μία έκδοση που θα περιλαμβάνει τις μικρές ή τις μεγάλες ιστορίες που αφορούν τη διοίκηση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού εγχώριου αθλητισμού ή την ιδεοληψία που διακατέχει τους κρατικούς φορείς του αθλητισμού.    

Με τη διοικητική λογική του… «αέραααα», εκτιμώ  ότι δεν μπορεί να διοικηθεί πλέον αποτελεσματικά ούτε ερασιτεχνικό σωματείο στο τελευταίο ακριτικό χωριό της χώρας.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα οι ποινές που επιβάλλονται για τα επεισόδια βίας που εμφανίζονται στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο γίνονται ολοένα και αυστηρότερες, αλλά η ένταση των επεισοδίων αυξάνεται. Μία καλή πρόταση,  λοιπόν, στον Υπουργό Αθλητισμού είναι να «πρωτοτυπήσει» και να προσπαθήσει να μειώσει τη βία στα γήπεδα με τη δημιουργία εκπαιδευτικών διαδικασιών, από τις οποίες θα είναι υποχρεωμένοι να περάσουν όλοι όσοι κατέχουν (και θα αναλαμβάνουν στο μέλλον) θέσεις διοικητικής ευθύνης σε αθλητικούς οργανισμούς, περιλαμβανομένων και των προέδρων / μελών ΔΣ του «συστήματος» του ποδοσφαίρου της χώρας (ομάδων που αγωνίζονται στη SuperLeague και στη FootballLeague, Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, Λεσχών Φίλων των ομάδων, κλπ.).

Στελέχη που μπορούν να προσφέρουν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου υπάρχουν και τα χρήματα που απαιτούνται δεν είναι πολλά. Αν σε αυτά προστεθεί και η πολιτική βούληση τότε όλα θα γίνουν εφικτά. Μήπως ήρθες η ώρα κ. Κοντονή να γίνει η αρχή;

Πηγή: metrosport.gr

Share

Υπόλοιπα Άρθρα

29 Μάιος 2014
World Leisure Congress 2014

The Largest Gathering of Leisure Professionals on the Planet. In 2014, the World Leisure Congress is coming to the U.S.A. for the first time ever.  And Mobile, Alabama is honored to be the host.  From September 7-12, 2014, the entire Bay region will welcome academics, educators,...

09 Απρίλιος 2014
Το μήνυμα της άθλησης δεν έχει βρει ανταπόκριση στην Ελλάδα

Στο «γκρουπ» των χωρών στις οποίες οι πολίτες τους γυμνάζονται λιγότερο ή καθόλου εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Ετσι, σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης έρευνας, οι πολίτες των βόρειων χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

14 Φεβρουάριος 2014
Οι Θετικές Συνέπειες μίας Κρίσης

Μερικές από τις Ιδεοκατασκευές που χρησιμοποιήθηκαν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, ως μέρος του περσινού project "Το Κυνήγι του Κρυμμένου Παιχνιδιού" και μερικές ως μέρος του φετινού project "Η Μαγική Πατούσα".

...

Επόμενο Συνέδριο

24- 26 Ιανουαρίου 2020
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Σχετικά με εμάς

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής (Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.) είναι ένα επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Like Us on Facebook  Follow Us on Twitter  Find us on Google+  Link with us on LinkedIn  Watch us on YouTube  Watch us on Vimeo  Find us on Instagram

Επικοινωνία

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής - ΕλλΕΕΔΑΑ